KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI TARİFİ
Yazan Seagull on 23 Ağustos 2014 Cumartesi | Cumartesi, Ağustos 23, 2014
Bugün cumartesi,mutfakta bir değişik tat ihtiyacı hasıl oldu.Hazır çiçekleri de bulmuşken kabak çiçeği dolması yapayım dedim.İlk kez Datça'da ev yemekleri yapan çok sevimli bir lokantada yemiş ve tarifini almıştım.Lokantanın sahibi hanımefendi tarifi verirken,"pirinç ilen,soğanı karıştırıp kabak çiçeği dolması yaptık diye ortalarda geziveriyolar" demişti.Ankara'da kabak çiçeği bulmak çok kolay olmadı.Neyseki Beypazar'lı bir arkadaşım imdadıma yetişti.Bu yazın ilk kabak çiçeği dolması sayesinde bizim mutfağa teşrif etti.Anlamış olduğunuz gibi bu yemeğin en önemli ve olmazsa olmaz malzemesi kabak çiçeği.Çiçeği bulduktan sonrası kolay.
MALZEMELER:
30 adet kabak çiçeği(bana o kadar geldi)
1 adet irice soğan
15 çorba kaşığı pirinç
yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağ
1 adet irice domates
1 er çorba kaşığı kuş üzümü ve dolmalık fıstık
5-6 dal dereotu ve nane
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı toz şeker
karabiber ve tuz
YAPILIŞI:
Çiçeklerin orta kısmını zarar vermeden çıkarıp,özenli bir biçimde yıkıyoruz.Malum kabak çiçekleri çok narinler.Soğanımızı yağın yarısıyla fıstık ve üzümü de ekleyerek kavuruyoruz.Yıkanmış pirinçleri,şekeri,tuz ve baharatını da ilave ettikten sonra rendelediğimiz domatesi de koyup,ince kıyılmış nane ve dereotunu da karıştırıp ocaktan alıyor ve ılımasını bekliyoruz.Yeteri kadar ılıdıktan sonra dikkatli bir biçimde her çiçeğin içine,çiçeğin büyüklüğüne göre 1-1,5 tatlı kaşığı pirinç koyup yapraklar yardımıyla ağzını kapıyoruz.Isıya dayanıklı bir tabağı tenceremizin tabanına ters olarak yerleştirdikten sonra dolmalarımızı mümkün olduğunca dik bir biçimde dizmeye başlıyoruz.Bu işlemden sonra da kalan zeytinyağımızı dolmaların üstüne gezdirip,dolmaları geçmeyecek seviyede su ekliyor ve kısık ateşte 20-25 dakika civarı pişiriyoruz.Piştikten sonra kapağını açıp,soğumasını bekliyor ve ardından servisi yapıyoruz.Afiyet olsun.

Yazar Hakkinda: Dilek KALAYCI
Yemek tarifi yazmak hayatta aklıma gelecek en son şey bile değilken,beni bile şaşırtan bir ilgi ve şevkle önce blog sonra da web sayfamla daldım bu ortama.Keyif alıyorum yazarken,öğreniyorum ve mutfağı şimdiye kadar hiç olmadığı kadar çok seviyorum.Yeni lezzetlerle tanışmak,klasik tariflerden esinlenip yeni tatlar yaratmak ve en güzeli de bunları sizlerle paylaşmak..İnsanın keyif aldığı şeylerle uğraşıyor olmasının tadını aldığım bu yerde,daha çok öğrenmek ve daha çok paylaşmak arzusundayım.Kolay mutlu olan,ağlarken bile gülümsemeyi beceren bir martı,heyecanla ve çocukça biraz da mutfakta kanat çırpıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder