Anasayfa » , » MÜRDÜM ERİKLİ ÇÖREK

MÜRDÜM ERİKLİ ÇÖREK

Yazan Seagull on 12 Ağustos 2014 Salı | Salı, Ağustos 12, 2014




Hamur işleri çok sevdiğim ve yeterince uzak kalamadığım ve mutfakta uğraşmayı en çok sevdiğim kategoriyi oluşturuyor.Bazen işi gücü bırakıp ,kendimi mutfağa adamayı hayal ediyorum.Hatta bu işin eğitimini almak gibi bir istek uyandı içimde bu yaştan sonra.Tuhaf.Yıllarca geçirebileceğim en az zamanı hedefledim mutfakta.Yaşlandıkça mı böyle oldum yoksa bunaldıkça mı yaşamın stresinden bilmiyorum.Sanki koşup saklandığım yer oldu mutfak ve unuttuğum.
Mürdüm eriğini çok severim.Rengine de ayrıca hastayım.Mürdüm erikli tatlı ve pastalar da ayrıca ilgimi çekiyor.Bugün mürdüm erikli çörek tarifimle sizlerleyim.Şimdiden kolay gelsin.

MALZEMELER:
3 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1/2 çorba kaşığı kuru maya (20 gr civarı yaş maya da olabilir)
1/2 tatlı kaşığı tuz
yarım su bardağından 1 parmak kadar eksik şeker
1 adet yumurta
50 gr tereyağ veya margarin

İÇ MALZEMELERİ:
10adet çekirdekleri alınmış ve dilimlenmiş mürdüm eriği
1 paket vanilya
1/2 su bardağı şeker
  
Üstü için de 1 çorba kaşığı süt ve 1 yumurta sarısı


YAPILIŞI:
Ilık süt içinde erittiğimiz mayaya(mayalı hamur hazırlarken tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin) diğer malzemeleri ilave ederek,sert olmayan bir hamur yapın.Üzerini örterek yaklaşık 1 saat kabarmasını bekleyin.
Bu arada iç malzemelerinin hepsi karışmış olarak beklemeye alınsın.Kabaran hamuru bir kaç dakika daha yoğurup gazını çıkardıktan sonra,merdane ile dikdörtgen biçiminde açıp,ortasına hazırladığınız içi yayın.Hamur aşağı yukarı 50 cm boyunda olsun.Uzun kenarından başlayarak hamuru rulo yapın ve keskin bir bıçakla,oluşturduğunuz ruloyu parçalara bölün.14-15 parça olmalı.Parçaları yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizip,45 dakika da bu şekilde dinlendirdikten sonra süt ve yumurta sarısını karıştırarak üstlerine sürün.200 derecede ısıtılmış fırında pişirin.Yaklaşık 20 dakika yeterli oluyor pişmesi için.Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder