SEBZE GRATEN TARİFİ
Yazan Seagull on 10 Ağustos 2014 Pazar | Pazar, Ağustos 10, 2014
Bazen evde,aldığım sebzelerden birer ikişer tane kaldığında "ne yapsam "diye düşünür ve tamamından kurtulmak amacaıyla hepsini bir kerede tüketebileceğim tariflere yönelirim.En güzel biçimde de-kızartma vs.yapılmayacaksa-gratendir bunun yolu (bana göre tabi).Bu arada gratenin sebzelerin (çiğ ya da pişmiş) üstüne beşamel sos yahut kaşar,dil vs. gibi peynirlerin konarak fırında pişirilmesi olduğunu hatırlatalım.Gratende üstteki peynir veya beşamel sos kızarıp,sertleşir hatta ama alttaki sebzeler yumuşak ve lezzetli bir biçimde pişer.Beşamel sosun en münasip kullanım alanı gibi gelir bana graten çeşitleri.Bugün sebzeli graten tarifi paylaşacağım burada.Çünkü buzdolabımda kalan birer,ikişer adet patlıcan,kabak vs.den kızartma yapmadan kurtulmayı hedeflemiş bulunmaktayım.
MALZEMELER:
1 su bardağı süt
1 adet kabak
1adet patlıcan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 adet patates
1,5 yemek kaşığı un
yarım çay bardağı zeytinyağ
150 gr civarı soğuk kaşar peyniri
tuz,karabiber.tercihe göre beyaz biber ve müskat
sebze miktarını arzunuza göre değiştirebilir,mevcut tüm sebzelerle graten yapabilirsiniz bu arada.
YAPILIŞI:
Sebzeler,isterseniz küçük küp şeklinde,isterseniz ince uzun dilimler halinde doğranır.Sebze grateni farklı iki biçimde yapıyorum ben.İlki çok az haşlayarak,hatta sebzelerdeki besin kaybını önlemek amacıyla buharda pişirilmesi en ideali.Diğer yöntem de doğranmış sebzeleri kızgın yağda kızartmak.İkincisi sanki daha lezzetli gibi olsa da sağlıklı olan ilki tabi.Yani sözün kısası siz grateninizi hazırlarken ister haşlayın sebzelerinizi ,isterseniz kızartın.Sebzeleri haşlayacaksanız eğer,haşlama kabından aldığınızda buzlu suya atıp bekletin.Böylece diriliklerini muhafaza ederler.Sebzeleri bu iki yoldan biriyle pişirdikten sonra sıra beşamel sosumuzu hazırlamaya geldi.Tereyağda unumuzu yakmadan kavurup,üzerine yavaş yavaş sütümüzü ekleyelim.Tuz ve baharatını da ekledikten sonra sosumuz krema kıvamına geldiğinde ocaktan alalım.Sosun kıvamını süt ve un dengesiyle oynayarak ayarlayabilirsiniz bu arada.Koyu olduysa sütünü,cıvıksa ununu arttırın.Pişirme kabına yaydığınız sebzelerin üzerine beşamel sosu döküp,bir spatula yardımıyla üzerini düzeltip;önceden 180 derecede ısıtılmış fırına koyun.Sosun rengi kızarmaya başladığında fırından çıkarıp rendelenmiş kaşar peynirini yayın üstüne.Peynirler eriyip,pembe bir renk aldığında sebze grateniniz hazır demektir.Vejeterjenlerin tercih ettiği yemeklerin başında gelen sebze graten,et yemeklerinin yanına da çok yakışıyor.Afiyet olsun.

Yazar Hakkinda: Dilek KALAYCI
Yemek tarifi yazmak hayatta aklıma gelecek en son şey bile değilken,beni bile şaşırtan bir ilgi ve şevkle önce blog sonra da web sayfamla daldım bu ortama.Keyif alıyorum yazarken,öğreniyorum ve mutfağı şimdiye kadar hiç olmadığı kadar çok seviyorum.Yeni lezzetlerle tanışmak,klasik tariflerden esinlenip yeni tatlar yaratmak ve en güzeli de bunları sizlerle paylaşmak..İnsanın keyif aldığı şeylerle uğraşıyor olmasının tadını aldığım bu yerde,daha çok öğrenmek ve daha çok paylaşmak arzusundayım.Kolay mutlu olan,ağlarken bile gülümsemeyi beceren bir martı,heyecanla ve çocukça biraz da mutfakta kanat çırpıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder