Yemeklerimizde destek lezzet takviyesi amacıyla kullandığımız,katkı maddeleri içeren tüm karışımları,protesto ediyor ve size de bu nedenle bir davetiye gönderiyorum.Hepimiz öylesine alışmışız ki bunlara,markete gittiğimizde elimiz kayıveriyor bulyonlara,hazır çeşnilere.Oysa küçücük çabalarla,kolayca hazırlayayabileceğimiz lezzet pakaetleri yapabiliriz .Lezzet verici bu karışımları çok düşük maliyetle ve kullanacağımız kadar hazırlamak mümkün.Sebze buketi,aromatik soğan,mire poix olarak adlandırılan sebze grubu.Bunların her biri kullanılacağı yerlere göre küçük nüanslarla birbirinden ayrılır.
MİRE POİX:SEBZE GRUBU
Sebzeler iri küp şeklinde doğranarak yapılır.Kereviz,pırasa,soğan ve defne yaprağı kullanılarak yapılır..Ana soslarda, çorbalarda, patates garnitürlerinde, et yemeklerinde kullanılır.Kendi içinde normal ve beyaz olmak üzere ikiye ayrılır.Beyaz mire poix,beyaz etli menülerde,su ürünlerinde,berrak çorbalarda tercih edilmelidir.Sebzelerin beyaz kısımları kullanılarak hazırlanır.Normal mire poix ise sebzelerin kabukları ve yeşil kısımlarıyla yapılır ve kahverengi soslar için uygundur.
SEBZE BUKETİ:
Bir kaç dal maydanoz,1 diş sarmısak,2-3 dal taze kekik,9-10 adet tane karabiber ve 2 adet defne yaprağıyla yapılır.Malzemelerin hepsini temiz bir tülbent içine koyarak pişirdiğimiz şeyin içine bırakır ve pişme işlemi son bulduğunda da atarız.Yemekler ,çorbalar ve soslarda kullanılabilecek bir lezzet destekçisidir.
AROMATİK SOĞAN:
Sebze buketi hazırlayamadığımız zamanlarda,bir kaç adet soyulmuş soğan,tane karabiber ve defne yaprağıyla oluşturabileceğimiz bir lezzet vericidir.Ve sebze buketinin kullanıldığı tüm yemeklerde kullanabiliriz.
Not:Fotoğraflar internetten alıntıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder