Anasayfa » , » KÜÇÜK PİZZALAR

KÜÇÜK PİZZALAR

Yazan Seagull on 4 Ağustos 2014 Pazartesi | Pazartesi, Ağustos 04, 2014



Pizza kadın yaratıcılığının bize sunduğu bir lezzettir.Gerçi yemek tarihçileri  üç bin yıl önce taşlar üzerinde pişirilen çörek ve böreklerin pizzanın ilk hali olduğunu yazmışlar ama ben bildiğimiz anlamdaki pizzanın İtalyan kaynaklı olduğuna ikna ettim bir kere kendimi.Savaş yıllarında yokluk içinde kalan İtalyan kadınlar yaptıkları hamurun üstüne ellerinde ne varsa koyarak çocuklarının karnını doyurmaya çalışmışlar.Savaş yıllarının mağduriyeti geçtiğinde ise olay damak tadını hedeflemiş ve olabildiğince çeşitli katkılarla pizza bugünlere gelmiş.Özellikle İtalya ve Amerikada pizza çeşitleri alıp başını gitmiş durumda.
Günümüzde bize bir telefon uzaklığındaki pizzayı evde yapabileceğimiz gibi dondurulmuşunu buzluğumuzdan eksik etmeyerek her canımız istediğinde ulaşmamız mümkün.Evde mayalı hamurla kolayca ve istediğimiz lezzette yapabileceğimiz pizzalar ise benim için dondurulmuşundan çok daha güzel.Ama dışardaysanız ve uzmanınca yapılmış bir pizza yeme imkanınız varsa zaten hiç durmayın derim.

MALZEMELER:
yarım paket margarin
1 paket yaş maya veya 1 çorba kaşığı kuru maya
3/4 su bardağı ılık su
2 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı şeker

ÜST MALZEMESİ:
2 adet doğranmış yeşil sivri biber
1 su bardağı doğranmış domates
8-10 adet doğranmış mantar
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
salam,sucuk,sosis vs. arzunuza göre
1 çay kaşığı tuz



YAPILIŞI:
Ilık suda mayayı erittikten sonra diğer hamur malzemelerinin tümünü ekleyip yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim.Üzerini örterek 40 dakika civarı kabarmaya bırakalım.
Bu süre sonunda hamuru birkaç dakika daha yoğurarak gazını çıkaralım.Hazırladığımız hamuru sekiz eşit parçaya ayırarakbeze haline getirelim ve 10 dakika daha beklemeye alalım.Sürenin sonunda merdaneyle 10-12 cm çapında açtığımız hamurları yağlanmış tepsiye yerleştirelim.
Tuzla karıştırdığımız domateslerihamurların üzerine eşit miktarda yayalım.Ardından sucuk,salam,sosis karışımı veya içlerinden herhangi bir,mantar vekaşar peyniri ni de hamurların üstüne döşeyelim.Yarım saat kadar beklettikten sonra 230 derecede önceden ısıtılmış fırında 12-15 dakika arasında pişirin.Fırın dereceleri ve zamanlama konusunda her zaman kendi otokontrolünüzü yapın.Benimki kendi fırınama göre verilmiş bir değer.Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder