Tiramisu,İtalyan mutfağından dünyaya yayılan ve en iyisinin ve orjinalinin sanırım yalnızca anavatanında yenebilceği hafif bir tatlı.Bir kahvekolik olan ben,yalnızca bu nedenle bile ruhumu teslim edebilirim bir porsiyon tiramisu için.
Tiramisu bizim mutfağımızda farklı bir çok şekilde yapılıyor hatta gerçekte tiramisu olmayan ,benzer karışımlarla yapılmış tatlılar bile tiramisu adıyla sunulabiliyor.Tiramisu İtalyancada "uçur beni","al beni" gibi anlamlara geliyormuş.Bizdeki Zeki Müren dudağı,hanım göbeği vs. gibi isimler düşünülürse,neşeli ve sempatik.
Kedi dili bisküvisiyle yapılabildiği gibi -ki orjinali budur,hazır pasta altlarıyla da yapılabiliyor.Tabi arzu ederseniz kendi pişireceğiniz pandispanyayı da kullanabilirsiniz.Kedi dillerini ya da pandispanyayı,alkol hassasiyetiniz yoksa kahve likörüyle ıslatmanızı öneriyorum.Ve en önemlisi orjinal tariflerde önerilen mascarpone peynir.Bizde genelde labne peynir kullanılıyor ama sözü edilen mascarpone de Migros,Metro gibi büyük mağazalarda bulunabiliyor.Ve fark yaratıyor.Bu arada anavatanında tiramisu kreması pişirilmeden yapılıyor.Bir sonraki tarifim sanırım o olacak.Ben bugün kedi dili ile yaptığım ve Türk usulü kremayı kullandığım tarifimi paylaşacağım sizinle.Kolay gelsin.
MALZEMELER:
1 paket kedi dili bisküvisi
200 gr mascarpone peynir
2,5 su bardağı süt
2 yumurta
2 fincan şeker
2 fincan un
1 paket vanilya
1 çay bardağısıcak su
2 tatlı kaşığı nescafe ya da kahve likörü
YAPILIŞI:
Tiramisuyu yapacağım cam tepsinin tabanına streç film seriyorum önce.Sonra bir tencerede yumurta ve şekeri güzelce çırpıyorum.Ardından 2 fincan un ve 2,5 su bardağı sütü de ekleyip ocağın üstünde sürekli karıştırarak pişiriyorum.Ocaktan aldıktan sonra biraz soğutup mascarpone peyniri ve vanilyayı ekliyorum.El blendırıyla karıştırıp soğumaya bırakıyorum.
Hazırladığım bu muhallebinin bir kısmını kaşıkla tepsinin dibine yaydıktan sonra,1 çay bardağı ve 2-3 kaşık neskafe veya kahve likörüyle hazırladığım karışıma batırarak ıslattığım kedi dillerini tepsiye,muhallebinin üstüne dizip,üzerlerini muhallebiyle kapıyor ve ardından ikinci sıra kedi dili yerleştirme işlemini yapıyorum.İkinci kat kedi dillerini yerleştirirken ,alt kattakilerle aynı hizada olmasına dikkat ediyor ve kalan muhallebiyi de üstüne yayıyor ve streçleyerek 1 gece buzdolabında bekletiyorum.Ertesi gün tepsiyi tersine çevirerek,üzerini elek yardımıyla kakaoyla kaplıyor ve servise hazırdır diyorum.Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder