Karbonatlı hamur bizim kahvaltılarımızın vazgeçilmeziydi çocuklar küçükken.Peyniri normalde son derece isteksiz ve hatta benim zorlamamla yiyen çocuklar,hamur kızarttığımda içlerine peynir koyup iştahla yerlerdi.Kaçar mı gözümden,uyanık bir anne olarak bunu fırsat bilir ve sık sık hamur kızartırdım.Kızlar büyüdükçe,karbonatlı hamur saatlerimiz kahvaltıdan ikindi saatlerine kaymaya başladı.Birlikte olduğumuz öğleden sonraları ikindi kahvaltısı ritüellerimizde karbonatlı hamur boy gösterir oldu böylece.Aslında sadece çocuklar değil büyükler de çayın yanında,peynirle birlikte severek tüketiyorlar karbonatlı hamuru.Bugün ikindi kahvaltısı sonrası kızım,lezzetyaya koyacak mısın bu tarifi diye sorunca önce "hayır,herkes bilip yapıyor zaten"desem de;düşününce bir çok tarif için aynı şeyin geçerli olduğunu farkedip yayınlamaya karar verdim.Bir çoğunuzun sıkça yaptığı bu tarifi Martı'nın Mutfağı sizlerle paylaşmaktan gurur duyar efendim.
MALZEMELER:
3 su bardağı un
2çay kaşığı karbonat
1 su bardağı yoğurt(
ben yoğurdun sulu bölümlerini tercih ediyorum)
1 adet yumurta
yeterince tuz
YAPILIŞI:
Yoğurma kabımıza,un,yumurta ve yoğurdu koyup güzelce karıştırıyoruz.Ardından un ,karbonat ve tuzu ilave ediyoruz.Yoğurma işlemi bittikten sonra 10-15 dakik dinlendirdiğimiz hamurumuzdan büyükçe bezeler yapıp,her bir bezeyi unlu zeminde merdane yardımıyla orta kalınlıkta açıyoruz.Hamuru çok ince açarsak pufpuf kabarmıyor,kalın olursa da dışı kızarıyor ama içi hamur kalıyor.
Açtığımız hamuru arzu ettiğimiz biçimde kesip,kızgın yağda yakmadan,pembe pembe kızartıyoruz.Sonraaaa,demli bir fincan çay eşliğinde domatesli,peynirli,zeytinli bir sunumla afiyetle yiyoruz efendim.
0 yorum:
Yorum Gönder