ALİNAZİK TARİFİ

Yazan Seagull on 28 Temmuz 2014 Pazartesi | Pazartesi, Temmuz 28, 2014




Alinazik közlenmiş patlıcan ve etle(kıyma)yapılan Türk mutfağına ait ama Gaziantep'e maledilmiş bir ana yemektir.Salatamsı gibi gelebilir pek çoğunuza.Sonuçta yoğurtlu patlıcan salatasının üstüne kıyma konmuş der geçeriz.Ama kıyma sosuyla birleşince son derece lezzetli,hafif ve doyurucu bir yemek.Üstelik hazırlanması da çok kolay.Özellikle menü seçeneklerimizin daraldığı kış aylarında,dondurulmuş patlıcanınız varsa buzlukta alın size kolay ve lezzetli bir yaz yemeği işte.Ben ayrıca dar zamanlarda güzel bir misafir yemeği gözüyle de bakıyorum ali naziğe.
Bu arada yemek adını nereden almış diye merak edip internette dolaştım biraz.Değişik rivayetler var bu konuda.Bir tanesi Yavuz Sultan Selim'le ilişkilendirilmiş.Yavuz Antep'e gittiğinde muhteşem bir karşılaama töreni düzenlenir ve kuş sütü eksik tabir edilen bir sofra hazırlanır.Bu sofrada alinazik te vardır.Yavuz yer ve çok beğenir bu yemeği.Ardından da sorar:"Hangi eli nazik pişirdi bunu?"Bu olayın ardından yemeğin adı alinazik olarak bugüne gelir.Diğer rivayet ise yemeğin adının arapça alanazik olduğu (arapça ala:güzel-nazik:yemek) ama zaman içinde dilimize alinazik olarak yerleştiği yönünde.
Yemek tarifi yazmaya başladığımdan bu yana,bu anlamda bunca yıl merak edip öğrenme gereği duymadığım böyle küçük bilgiler dağarcığıma ekleniyor.Ve ben bundan çok hoşnutum.Bu işin en eğlenceli yanı bu olsa gerek.Neyse ben alinazik tarifi yazacağımı unutmadan,esas konumuza dönelim:

MALZEMELER:
Ben üç kişilik bir yemek hazırladım.Tarifimdeki malzemeler de ona göre.Siz ihtiyacınıza göre çoğaltabilirsiniz.

1 adet büyük boy topan patlıcan (benim patlıcanım yaklaşık 750 gr)
300 gr kıyma
300 gr süzme yoğurt
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı tereyağ
1 adet domates
1 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 diş sarmısak
4-5 adet ceviz
tuz
karabiber


YAPILIŞI:
Ben patlıcanı bıçakla üç beş çizik attıktan sonra fırında közlüyorum.Böylesi daha lezzetli ve sağlıklı.Arzu ederseniz bu yöntemi kullanarak,arzu ederseniz de ocakta közleyebilirsiniz.Közlenmiş patlıcanımı soyup,incecik kıyarak dövülmüş cevizlerimi,tuzunu ve karabiberini ekleyerek beklemeye alıyorum.


İnce doğradığım soğanı,kıymayla birlikte kavuruyorum.Ardından ince doğranmış biber ve domatesi ekleyip,tuzunu be baharatını da kontrol ediyor ve domatesler suyunu çekince ocaktan alıyorum.


Ayrı bir tavada tereyağını eritip,kıyılmış patlıcanla güzelce karıştırıyorum.Ocaktan aldıktan sonra yoğurdu patlıcana ekleyip servis tabağına yerleştiriyorum.Üzerine kavrulmuş kıymayı maydanozla süsleyerek yayıyor ve erittiğim 1 kaşık tereyağını da (toz veya pul biberli) gezdirerek servisi tamamlıyorum.Afiyet olsun.





0 yorum:

Yorum Gönder