Anasayfa » , , » MERCİMEKLİ KÖFTE

MERCİMEKLİ KÖFTE

Yazan Seagull on 17 Temmuz 2014 Perşembe | Perşembe, Temmuz 17, 2014



Bizim evde favori yiyecekler kızlarımın tercihleriyle biçimlendi.Henüz ilkokula giderlerken öğlen okul dönüşünde bana yöneltilen ilk soru:"ne yemek var"olurdu.Ve cevabım "kurufasulye"ise aldığım yanıt hiç değişmezdi:"Oleyyyyyyyy".Kuru fasulye büyük kızımın favorisiydi,küçük kızımınki de mercimekli köfte öncelikli olmak üzere tüm bulgurlu yiyecekler.Şimdi büyüdüler,evden ayrıldılar ama hala bana geldiklerinde favori yiyecekler aynı tepkiyi alır.Ve ben onlar uzağımda da olsalar,onlar için hazırlar,onlarla yerim kendi içimde,sevdikleri herşeyi....
Bugün mercimekli köfte paylaşacağım sizlerle.Yapımı kolay besleyici değeri yüksek,hazırlaması da yemesi de keyifli üstelik.
Bu arada araştırmalarım gösterdi ki,diyet yapanlar da gönül rahatlığıyla mercimekli köfte yiyebilirler.

100 gr MERCİMEKLİ KÖFTE TOPLAMDA 251 kcal.Ve içerdiği vitamin-mineral değeri de aşağıda.

VİTAMİN A:           118,56
VİTAMİN C:           20,86
KARBONHİDRAT:    33,28
YAĞ:                     9,14
KOLESTEROL:         0,00
SODYUM:              43,00
DEMİR:                   3,71
POTASYUM:           491,94
KALSİYUM:            57,37

Evet sıra geldi tarifime. :)

MALZEMELER:

1 Su bardağı kırmızı mercimek
1,5-2 Su bardağı köftelik bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 Çay bardağı zeytinyağ
2 Adet kuru soğan
1 Demet maydanozun yaprağı
arzu ettiğiniz oranda dereotu,roka
Tuz,kimyon,pul biber


YAPILIŞI:
Öncelikle 1 su bardağı kırmızı mercimeği 4 bardak suyla yumuşayıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Mercimekler piştiğinde derince bir kaba koyduğumuz bulgurun üstüne döküyoruz.Bu aşamada ben tuzunu ve baharatını da ekliyor ve tahta bir kaşıkla güzelce karıştırdıktan sonra üstünü kapatıyor ve 40-45 dakika dinlenmeye bırakıyorum.Mercimekle bulgur böyle kendi hallerindeyken diğer tarafta ince doğradığım soğanları 1 çay bardağı zeytinyağında hafifçe kavurup salçasını ekliyo
rum.Çok kısa bir sürede bu şekilde pişirdikten sonra salçalı harcımı 40-45 dakika beklettiğim mercimek-bulgur ikilisiyle buluşturuyorum.Kaşık yardımıyla karıştırıp biraz bekliyorum (çünkü eldiven bile kullansanız eliniz yanıyor).Ve ardından eldivenimi takıp 10 dakika civarı güzelce yoğuruyorum.Böylece bulgur mercimek ve salça yağ karışımıyla özleşiyor.Tuzunu baharatını kontrol ediyor,gerekirse ekleme yapıyorum.Bu işlemin ardından olabildiğince ince kıydığım maydanoz,dereotu ve hatta varsa rokadan oluşan yeşillikleri de ekleyip köfte şeklini veriyor;marul,taze soğan,domates vs. ile birlikte servis aşamasına geliyorum.Bugünkü mercimekli köfteyi küçük kızım yaptı bu arada.Fotoğraflar da onun ilk mercimekli köfte macerasının anısı.Çok kendimce bir tarif oldu farkındayım.Ama bu beni eğlendiriyor ve bu sitenin ilk hedefi de bu sanırım . :)Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder