Fransız mutfağının ana soslarındandır ve beyaz sos diye de bilinir. Türk ve İtalyan mutfaklarında da geniş bir kullanım alanı vardır beşamel sosun.Anneannelerimizin meyanesidirBizler beşamel sos olarak tanıdık.Sütle yapımıdır yaygın olanı ancak et suyu ile de yapılabilir.Kıvamı kullanılacağı yemeğe göre sütün(et suyunun)azaltılıp,çoğaltılmasıyla ayarlanabilir.
Beşamel sosu sebze,et,makarna,tavuk ,balık gibi bir çok farklı yemekte kullanabilirsiniz.Terayağ,un ve süt ana malzemesidir bu sosun.Un ve tereyağın eşit oranlarda kullanılmasının sonucu daha iyi yapacağına dair yazılar okudum.Yani 50 gr yağ kullandıysanız,un da 50 gr olacak gibi.Kolay gelsin. :)
Evet gelelim gerekli olan malzemelere
* 2 Yemek kaşığı Tereyağ
* 2 Bardak Süt
* 2 Yemek kaşığı Un
* Muskat rendesi
* Tuz
* Karabiber
Yapılışı:
Yağı bir tencerede erittikten sonra unu ekleyip kısık ateşte karıştırarak un sararıp kokusunu verene kadar kavuruyoruz.
Daha sonra ateşten alıp 5 dakika dinlendirin ve çırparak kaynar sütü acele etmeden ekleyin. biraz muskat rendesinden ve karabiber koyun.Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika pişirin.Sosunuz hazır.Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder