SOSLAR

Yazan Seagull on 16 Temmuz 2014 Çarşamba | Çarşamba, Temmuz 16, 2014





Soslar,et,balık,salata,makarna vs.de lezzetin anahtarıdır.Özellikle yumuşacık ve lezzetli et yemek hedeflendiğinde bunu sossuz başarmak mümkün değil sanırım.Dünya mutfakları arasında geçişi şaşırtıcı bir ivme ve doğallıkla olmuştur sosların.Bazı soslar geldiği ülkenin çeşnileriyle hafif tat değiştirse de özünde aynıdır. Bilinen ilk yemek kitabı 1395 yılında yazılmış ve o kitapta 17 adet sos tarifi verilmiş.O yıllarda şimdiki saklama teknikleri olmadığından bozulan,bozulmaya yüz tutmuş yemekler,soslarla kokulandırılıp,lezzetlendirilerek tüketiliyormuş.Milattan önceyi kapsayan yıllarda özellikle Romalılar yemeklerinde bol baharatlı soslar kullanmışlar.

 Sos çeşitleri damak tadımız,hayal gücümüz ve yaratıcılığımızla sınırlı ancak işin temelini oluşturan bir de gövde var.Temel soslardan başlayıp yeri geldikçe denediğim,kullandığım sosları sizinle paylaşacağım. Kullanılan onlarca sosun temeli olan beş ana sos var Fransız Mutfağından bizlere gelen.

 1-Beşamel Sos (un,yağ ve süt ana malzemesidir.İstenirse baharat,peynir vs. ile çeşitlendirilebilir).

 2-Sarı Sos-Hollandez Sos olarak ta bilinir.Tereyağ,un,yumurta sarısı,süt karışımıyla elde edilir.Biraz da limon eklenir.Sebze ve balıkla kullanılır.

 3-Beyaz Sos (beşamel sosa çok benzer,farkı sütün et suyuyla yer değiştirmesidir.Kıvam vermek için krema kullanılır). 

 4-Kırmızı Sos-Malzemeler nerede kullanılacağına göre çeşitlendirilebilir.Bizim mutfağımızda kullanımı en yaygın olan sostur.

 5-Kahverengi Sos-Un ve yağa et suyu eklenerek hazırlanan bu sosun kısık ateşte uzun süre pişirilmesi rengini kahverengiye çevirdiğinden bu adla anılır.

0 yorum:

Yorum Gönder