Anasayfa »
SOS TARİFLERİ
» SOSLAR
SOSLAR
Yazan Seagull on 16 Temmuz 2014 Çarşamba | Çarşamba, Temmuz 16, 2014
Soslar,et,balık,salata,makarna vs.de lezzetin anahtarıdır.Özellikle yumuşacık ve lezzetli et yemek hedeflendiğinde bunu sossuz başarmak mümkün değil sanırım.Dünya mutfakları arasında geçişi şaşırtıcı bir ivme ve doğallıkla olmuştur sosların.Bazı soslar geldiği ülkenin çeşnileriyle hafif tat değiştirse de özünde aynıdır. Bilinen ilk yemek kitabı 1395 yılında yazılmış ve o kitapta 17 adet sos tarifi verilmiş.O yıllarda şimdiki saklama teknikleri olmadığından bozulan,bozulmaya yüz tutmuş yemekler,soslarla kokulandırılıp,lezzetlendirilerek tüketiliyormuş.Milattan önceyi kapsayan yıllarda özellikle Romalılar yemeklerinde bol baharatlı soslar kullanmışlar.
Sos çeşitleri damak tadımız,hayal gücümüz ve yaratıcılığımızla sınırlı ancak işin temelini oluşturan bir de gövde var.Temel soslardan başlayıp yeri geldikçe denediğim,kullandığım sosları sizinle paylaşacağım. Kullanılan onlarca sosun temeli olan beş ana sos var Fransız Mutfağından bizlere gelen.
1-Beşamel Sos (un,yağ ve süt ana malzemesidir.İstenirse baharat,peynir vs. ile çeşitlendirilebilir).
2-Sarı Sos-Hollandez Sos olarak ta bilinir.Tereyağ,un,yumurta sarısı,süt karışımıyla elde edilir.Biraz da limon eklenir.Sebze ve balıkla kullanılır.
3-Beyaz Sos (beşamel sosa çok benzer,farkı sütün et suyuyla yer değiştirmesidir.Kıvam vermek için krema kullanılır).
4-Kırmızı Sos-Malzemeler nerede kullanılacağına göre çeşitlendirilebilir.Bizim mutfağımızda kullanımı en yaygın olan sostur.
5-Kahverengi Sos-Un ve yağa et suyu eklenerek hazırlanan bu sosun kısık ateşte uzun süre pişirilmesi rengini kahverengiye çevirdiğinden bu adla anılır.

Yazar Hakkinda: Dilek KALAYCI
Yemek tarifi yazmak hayatta aklıma gelecek en son şey bile değilken,beni bile şaşırtan bir ilgi ve şevkle önce blog sonra da web sayfamla daldım bu ortama.Keyif alıyorum yazarken,öğreniyorum ve mutfağı şimdiye kadar hiç olmadığı kadar çok seviyorum.Yeni lezzetlerle tanışmak,klasik tariflerden esinlenip yeni tatlar yaratmak ve en güzeli de bunları sizlerle paylaşmak..İnsanın keyif aldığı şeylerle uğraşıyor olmasının tadını aldığım bu yerde,daha çok öğrenmek ve daha çok paylaşmak arzusundayım.Kolay mutlu olan,ağlarken bile gülümsemeyi beceren bir martı,heyecanla ve çocukça biraz da mutfakta kanat çırpıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder