Anasayfa » , » GÜLLAÇ

GÜLLAÇ

Yazan Seagull on 8 Temmuz 2014 Salı | Salı, Temmuz 08, 2014



GÜLLAÇ
Süt ve gülsuyundan yapılan güllaç geleneksel Türk tatlıları içinde ramazanla özdeşleşmiş ve müstesna bir yer edinmiştir kendisine.

Güllacın hikayesi de ilginç.Osmanlı döneminde insanlar mısır nişastasından açtıkları yufkaları,kurudukları için süt ve şekerle ıslatıp yiyorlarmış.Lezzet arayışı zaman içinde işin içine gülsuyunu dahil edince güllüaş demişler adına.Sütlüaş gibi güllüaş da dilimize güllaç olarak yerleşmiş.

Altın oranı var bu yufkaların.30-35 gr'ı geçerse ağırlaşıp lapalaşıyor,aksi durumda da kırılıyor.200 gr'ında 300 kalori barındırıyor güllaç ve içerdiği E-B vitaminleriyle,protein bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.Aynı zamanda stresi azaltıcı etkiye de sahip olan bu vitaminler nedeniyle;oruçtan dolayı düşen kan şekerinin normal seviyede seyretmesi de güllaçın marifetleri arasında.

Artık güllaç yapmaya başlayabiliriz sanırım.Kolay gelsin.

Güllaç Malzemeleri:
2 su bardağı şeker
10 yaprak güllaç
1,5 litre süt
Çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı gül suyu
nar taneleri
ceviz
file fındık

Yapılışı:
Şekerle birlikte ısıttığımız sütü ılımaya bırakıyoruz.Çünkü süt sıcak olursa yufkalar hamurlaşır.Yapacağımız tepsiye beş yufkayı her birini sütle ıslatarak üstüste koyuyoruz.Beşinci yufkanın üstüne ceviz serpiyor ve aynı şekilde kalan yufkaları yerleştirmeye devam ediyoruz.Bu işlemi tamamladıktan sonra kalan sütten  1 bardak alıp buna gül suyunu ilave ediyoruz.Ve yufkaların üstüne bu karışımı döküyoruz.3-4 saat buzdolabında beklettiğimizz güllacımızın üstünü nar taneleri,fıstık vs. ile süsleyip servise hazır hale getiriyoruz.Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder