Anasayfa » , » GERDAN TATLISI TARİFİ

GERDAN TATLISI TARİFİ

Yazan Seagull on 25 Temmuz 2014 Cuma | Cuma, Temmuz 25, 2014




Denemediğim tarifleri,bilmediğim lezzetleri sizinle paylaşmamaya özen gösteriyorum.Sanırım bu defa bir ayrıcalık tanıyacağım bu tarife.Efendim,cehaletimi bağışlayınız.Henüz yeni bir yemek tarifi yazarıyım.Bu işle aktif olarak ilgilenmeye başladıktan sonra gördüm ki,bilmediğim ve bu süreçte sizlerle birlikte öğreneceğim çok şey var.Dün gece Ferah Yılmaz arkadaşım bir tatlı tarifi paylaştı.Adı gerdan tatlısı.Bilirsiniz biz de yemek isimleri biraz karışıktır.Gerdanı okuyunca da dilber dudağı gibi birşey sandım önce.Sonra malzemelere ve tarife bakınca yanıldığımı anladım.Gerçekten de söz konusu olan etle yapılan bir tatlıydı.Arkadaşımla diyaloğa geçtim hemen,lezzet garantisi aldım.Ardından internette bir araştırma yaptım ve şimdiye dek adını duymadığım,tadını bilmediğim bu tatlı kültür bakanlığının osmanlı yemek tarifleri listesine alınmış;o günlerden bize miras bir lezzetmiş.Ve ardından dedim ki;"mirasa sahip çıkmak lazım."En kısa zamanda ben bu tarifi deneyeceğim.Ama sıcağı sıcağına duyduğum heyecanla bugün sizlerle paylaşmaya karar verdim.Size kültür bakanlığının tarifini veriyorum önce.Sonra da arkadaşım Ferah Yılmaz dan aldığım tarifi.Kolay gelsin. :)


TC Kültür Bakanlığı

Koyun etinin mutlak gerdan yani boyun kısmı olması şarttır.Temizce boyun yıkanıp dört beş parça kesilerek kızgın sadede şöylece karartılır.Ne pekkuruyacak kadar ve ne de kızarmamış denmeyecek kadar bu vechile kızaran parçalar bir tencereye çıkarılarak mezkûr sade içinde iki nihayet üç tane desoğan çentilerek nar gibi kızartılır.Ve soğan da tencereye dökülür.

Bununla beraber kızartan yağdan da hemen iki üç kaşık miktarı yine tencereye süzülür.Miktar-ı kifaye tuzu da konduktan sonra ateş üzerine oturtulur.Şimdi tencereye su konulacak yerde gerdan parçalarının üzerine çıkıp bir iki parmak da aşıncaya kadar hemen şıra kıvamında olmak üzere âlâsından üzüm pekmezi konulur.

İşte böylece tertip edilen yahni piştikte ateşten indirilir.Ve hemen sahanlara çıkarılarak yenibahar ve tarçın gibi veyahut tarçın çiçeği tozu üzerine serptikten sonra sofraya getirtilir.Filhakika diğer et’imeye nispeten pek hoş olur. :)


Gelelim Ferah Yılmaz'ın tarifine...
Malzemeler:
Yarım kg parçalara ayrılmış kuzu gerdan (iliğinden ve yağlarından ayrılmış)
Yeteri kadar su (haşlamak için)
2 su bardağı toz şeker
2 adet çubuk tarçın
5-6 adet karanfil
10’ar adet kuru kayısı ve siyah kuru erik
Süslemek için: İç Badem, çam fıstığı ve kuru kayısı
Gerdan Tatlısı Yapılışı:
GERDAN etini 6-7 su bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzün ve bir kenara alın. Bir buçuk su bardağı su ve tozşekeri bir tencereye koyup, kaynamaya bırakın. Su kaynayınca et, çubuk tarçın, karanfil, ikiye bölünmüş kuru kayısı ve eriği ilave edin. Karışım reçel kıvamına gelene kadar pişirin. Çubuk tarçını içinden çıkarın. Servis tabağına boşaltın. Hafif kavrulmuş badem, Çam fıstığı ve kayısı ile süsleyip,
sıcak olarak servis yapın...

Malzemeler: Yarım kg parçalara ayrılmış kuzu gerdan (iliğinden ve yağlarından ayrılmış) Yeteri kadar su (haşlamak için) 2 su bardağı toz şeker 2 adet çubuk tarçın 5-6 adet karanfil 10’ar adet kuru kayısı ve siyah kuru erik Süslemek için: İç Badem, çam fıstığı ve kuru kayısı Gerdan Tatlısı Yapılışı: GERDAN etini 6-7 su bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzün ve bir kenara alın. Bir buçuk su bardağı su ve tozşekeri bir tencereye koyup, kaynamaya bırakın. Su kaynayınca et, çubuk tarçın, karanfil, ikiye bölünmüş kuru kayısı ve eriği ilave edin. Karışım reçel kıvamına gelene kadar pişirin. Çubuk tarçını içinden çıkarın. Servis tabağına boşaltın. Hafif kavrulmuş badem, Çam fıstığı ve kayısı ile süsleyip, sıcak olarak servis yapın...




0 yorum:

Yorum Gönder