![]() |
Zeytinyağlılar yaz mutfaklarının olmazsa çok arananları.Barbunya,imambayıldı,şakşuka,semizotu,taze fasulye vs...Hangisi deseniz barbunyadan vazgeçmem ama hepsini de çok severim.
Patlıcan M.Ö 5.yy'da Hindistan'da yetiştirilmiş ilk kez.Sonra kıtalar arası yolculuğuna başlamış.16.yy'da avrupaya getirildiğinde süs bitkisi olarak yetiştiriliyormuş.Derken lezzeti keşfedilmiş ve mutfaklarımıza giren onlarca çeşidi keşfedilmiş zaman içinde.Bu arada içeriğindeki düşük nikotin yüzünden insandan başka hiç bir canlının besini olamamış patlıcan.
Ben musakkayla başladığım patlıcan tariflerime imam bayıldı ile devam edeceğimAdından dolayı çeşitli rivayetler var.Her birinde de bayılan bir imam söz konusu..Kolay gelsin. :)
Malzemeler:
6 Adet Patlıcan
2 Adet (orta boy) Kuru Soğan
2-3 Adet Sivri Biber
3 Adet Domates
2 Diş Sarımsak
1,5 Su Bardağı Su
Sıvıyağ
1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
Tuz, Karabiber
Yapılışı:
Patlıcanları alacalı şekilde soyun ve bol
tuzlu suda 1 saat kadar bekletin, daha sonra süzüp, iyice kurulayın.
sıvıyağda, renkleri turuncu olacak şekilde
kızartın ve kağıt havlu üzerine alarak, yağının iyice süzülmesini sağlayın.
Soğanları yarım ay şeklinde ince ince
doğrayın, sarımsakları dilimleyin.
Biberleri de ince ince kıyın, 2 domatesin
kabuklarını soyarak minik minik doğrayın.
Bir tavaya 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ koyun
ve ısıtın, soğanları ve sarımsakları ekleyin, sürekli karıştırarak 3-4 dk.
kavurun.
Soğanlar çok fazla ölmeden, biberleri
ekleyin ve 2-3 dk. daha kavurun.
Domatesi ekleyin ve 1-2 dk. daha kavurup,
tuz ve karabiber ekleyerek, ateşi kapatın.
Patlıcanların ortasını açın ve çok hafif
şeker serpin boşluklara hazırladığınız içi yerleştirin
Ayrı bir kapta; su, 1-2 kaşık sıvı yağ ve
1 adet domates rendesini karıştırın.
Karışımı tencereye , tencerenin tabanına
gelecek şekilde ekleyin ve kısık ateşte 10 dk. kadar pişirin.
Soğuk servis edin.İdeali bir gece
dinlenmiş olarak tüketilmesidir.Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder