İçli Köfte

Yazan Seagull on 8 Temmuz 2014 Salı | Salı, Temmuz 08, 2014



İçli Köfte:

Türk mutfağının dama taşlarından biri olan içli köfteyi yapmak sanıldığı kadar zor değilmiş aslında.Yıllardır dışarda yediğim ya da bir bilenin davetinde özlemimi giderebildiğim bu  lezzet artık benim de mutfağımda.Sevenleriyle paylaşmamak bencillik olur diye düşünerek bloğumda önceliği içli köfteye vermeyi uygun buldum.Şimdiden kolay gelsin diyor,afiyetler diliyorum. :)

Malzemeler:
İçi için:
500 gr kuzu kıyma
2 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 diş sarmısak
maydanoz

Köfte malzemeleri:
2 su bardağı köftelik bulgur
1,5 su bardağı irmik
1 soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı sıcak su

Yapılışı:
İç malzeme kavrulduktan sonra soğumaya bırakılır.
İrmik ve bulgur ayrı kaplarda 1 bardak sıcak su ile ıslatılır.Bir süre bekledikten sonra rendelenmiş 1 adet soğan ve salçayla bulgur güzelce yoğurulur.Yarım saat kadar beklettiğimiz irmik,bulgura eklenir.
Hazırladığımız karışımdan ceviz  büyüklüğünde bir parça kopartılıp el ıslatılarak işaret parmağıyla oyuk açılır, iç malzemeyle doldurulup kapatılır ve yine su yardımıyla şekil verilir (çatlama oluşursa suyla kapatabilirsiniz).

Bu aşamadan sonra damak tadınıza göre arzu ederseniz,bir tavada kızdırdığınız bol yağ içinde köftelerin kabukları pembeleşene kadar kızartarak servis tabağına alabileceğiniz gibi;bir tencerede tuz ve çeyrek limon suyu katarak kaynattığınız suyun içinde 8 dakika haşlayıp,tavada erittiğiniz tereyağını üstüne gezdirerek servis yapabilirsiniz ki ben ikinciyi daha hafif olmasından dolayı tercih ediyorum.

Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder